Kuchnia

ciasta

Placek drożdżowy
składniki:

niepełne 3 szklanki mąki pszennej
4 duże lub 5 małych jaj (potrzebne żóltka i jedno całe)
mleko
5 dag drożdży
10-15 dag tłuszczu rozpuszczonego -najlepiej masła
2 łyzki tłuszczu na kroszonke
5 łyżek cukru
jak ktos lubi to doda bakalie

Przygotowanie:

Do metalowej miseczki wsypuję cukier i wbijam jajka
Ustawiam sobie te miseczke na garnku w którym gotuje się powoli woda( na kuchence)
I energicznie ubijam całość trzepaczką
Musi się rozpuścic cukier i gdy masa będzie puszysta -wtedy zdjąć miseczkę z garnaka
Dalej ubijać , dodawac stopniowo mąkę, wrabiać ją już łyzką drewnianą
Drożdże kruszę w garnuszku , wsypuję odrobinę mąki i łyżeczkę cukru,.Dolewam letniego ! mleka mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia-może na kaloryferze :)
Gdy wrobie już mąkę wlewam drożdże( gdy juz podrosną) -wyrabiam , az wszystko się połączy
Jesli ciasto jest zbyt gęste należy dodac letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)
Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz
Całośc jeszcze raz wyrobić łyżką drewnianą
Zrobic kruszki .Ciasto przełożyc do formy( jest to porcja na prodiż i ja w nim najczęściej to ciasto piekę)
Posypac kruszonką.Przykryc ściereczką i pozostawic w ciepłym miejscu , by urosło.Ciasto drożdżowe nie lubi gdy sie gawałtownie nim porusza.
Moje piecze się w prodiżu ok. 30-35 min.Ale pachnie w całym domu trochę dłużej...

Przepis na kruszonkę:

1/2 kostki masła roślinnego rozpuścić
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Wszystko połączyć i wyrabiać tak by powstały okruszki :)
Nie jest to może wersja placka wykwintna , ale z masłem i ciepłym mlekiem, rewelacja.
Jeśli zostanie nam kruszonki, to zamrozimy na posypanie ciasta, które za jakiś czas znów upieczemy :)
Ciasto piekłam w prodiżu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation